مقاله

چاپ فلکسو یا فلکسو‌گرافی به‌ زبان‌ساده

چاپ فلکسو یا فلکسو‌گرافی به‌ زبان‌ساده

یکی از مرسوم‌ترین چاپ‌ها در صنعت چاپ و بسته‌بندی، چاپ افست است. این نوع چاپ کیفیت بالایی دارد. کیفیت بالای این نوع چاپ از مزیت‌های آن به‌شمار می‌رود. اما چاپ افست به‌دلیل تحت فشار قرار گرفتن کارتن و از بین رفتن شیارها به خصوص در مقواهای دوبلکس مشکلی است که صنایع چاپ با آن رو‌به‌رو هستند. برای حل این موضوع نوع دیگری از چاپ به نام فلکسو ابداع شد.

کیفیت بالای این نوع چاپ نسبت به سایرچاپ‌ها از نقاط قوت آن محسوب می‌شود. واژه فلکسوگرافی اولین بار در دهه 1950 استفاده شد که اساس آن  استفاده از نوعی پلاستیک‌های حساس به نور بود. در این مقاله قصد داریم تا با چاپ فلکسو بیشتر آشنا شویم.

 

چاپ فلکسو چیست؟

چاپ فلکسو یا به عبارتی فلکسوگرافی، همانطور که از نامش پیداست از صفحات یا کلیشه‌های چاپی قابل انعطاف استفاده می‌کند. در این نوع چاپ صفحات به کمک نگاتیو تصویری به صورت لیزری حکاکی شده و سپس حول محور غلطک‌دوار پیچیده می‌شوند. در چاپ فلکسو به کمک غلتک‌ها و از طریق ترکیب جوهر‌هایی که به سرعت خشک می‌شوند و با استفاده از گرما، می‌توان ورق‌های بزرگ مقوای موج‌دار را با سرعت بالایی از طریق فشار تغذیه کرد. در این نوع چاپ می‌توان همه عملیات‌ها شامل برش، تا کردن و همچنین فرایندهای دیگر را می‌توان به صورت درون خطی از طریق چاپگر انجام داد.

برای خواندن مقاله چاپ افست، ویژگی‌ها و مزایا کلیک کنید.

فرآیند چاپ فلکسو به چه صورت است؟

مرحله اول در فرآیند چاپ فلکسو، تهیه کلیشه است که به روش‌های مختلف صورت می‌گیرد. کلیشه معمولا از نوعی پلاستیک حساس به نور ساخته می‌شود. برای ساخت کلیشه ابتدا نگاتیو طرح مورد‌نظر تهیه می‌شود، سپس کلیشه خام را به مدت مشخص از دو‌طرف نوردهی می‌کنند. این‌کار باعث می‌شود محل‌هایی که در تماس نور بنفش قرار گرفته‌اند سفت شوند و بعد از شست‌وشو بخشی از کلیشه آماده شده روی سیلندر چسبانده شود.

دستگاه چاپ فلکسو از چهار‌بخش تشکیل شده است:

  • رول بازکن
  • چاپ
  • خشک کن
  • رول جمع کن

در قسمت رول بازکن، کاغذ یا مقوایی که قرار است چاپ بر‌روی آن صورت بگیرد باز می‌شود و به سمت قسمت چاپ هدایت می‌شود.

در قسمت چاپ دستگاه، مخزنی تعبیه شده است که رنگ را به سمت سیلندر آنیلوکس منتقل می‌کند که دارای سوراخ‌های بسیار ریز است. در نهایت این سیلندر بر‌روی کلیشه می‌پاشد و کلیشه روی کاغذ قرار می‌گیرد.   

بعد از چاپ، نوبت به قسمت خشک کن دستگاه است و ورق‌ها به آنجا منتقل می‌شود. در قسمت خشک کن ابتدا تحت تاثیر هوای گرم و سپس در واحد خنک کننده دمای لفاف به حالت اصلی بر‌می‌گردد.

بعد از خشک شدن چاپ نوبت رول کردن لفاف است.

سیستم رنگ در این نوع چاپ CMYK می‌باشد که مشابه چاپ افست است و تراکم رنگ باید دائما کنترل شود تا بیشتر از 290 درصد نباشد.

با پیشرفت در صنایع چاپ استفاده از فرم‌های لاستیکی مرسوم شده که به چاپ فلکسوگرافی معروف است و با عنوان چاپ برجسته نیز از آن یاد می‌شود. 

 

چاپ فلکسو یا فلکسو‌گرافی به‌ زبان‌ساده

چاپ فلکسو یا فلکسو‌گرافی به‌ زبان‌ساده

 

از چاپ فلکسو در چه زمینه‌ای استفاده می‌شود؟

چاپ فلکسو یکی از پر‌سود‌ترین و بالاترین نرخ رشد در میان تمام فرآیندهای چاپی را دارد. یکی از بزرگ‌ترین مزیت‌های این نوع چاپ این است که طیف گسترده‌ای از بسترهای چاپی را فراهم می‌کند، در نتیجه می‌توا از آن برای چاپ انواع گوناگونی از محصولات استفاده کرد.

یکی از زمینه‌هایی که چاپ فلکسو در آن بسیار فعال است، زمینه چاپ بسته‌بندی‌های مواد غذایی است. همچنین در چاپ فلکسو می‌توان از آن برای چاپ روی کیف‌های پلاستیکی استفاده کرد. علاوه بر این موارد از چاپ فلکسو برای چاپ کاغذ دیواری، چاپ تقویم، چاپ کتاب و بسته‌بندی‌های تتراپک هم استفاده می‌شود.

مزایا چاپ فلکسو

چاپ فلکسو یا فلکسوگرافی یکی از جدیدترین و پرکاربردترین نوع چاپ است. این نوع چاپ اولین گزینه برای تیراژهای بالا در بسته‌بندی، کارتن، چاپ پارچه و جعبه‌های مقوایی موجدار محسوب می‌شود. به‌طور خلاصه اگر بخواهیم مزایای این نوع چاپ را بررسی کنیم عبارت است از:

  • ارزان بودن پلیت 
  • خشک شدن سریع مرکب
  • چاپ شدن روی متریال مختلف

 

چاپ فلکسو یا فلکسو‌گرافی به‌ زبان‌سادهچاپ فلکسو یا فلکسو‌گرافی به‌ زبان‌ساده

چاپ فلکسو یا فلکسو‌گرافی به‌ زبان‌ساده

 

اما اگر بخواهیم به صورت مفصل مزایا را بررسی کنیم، می‌توانیم آن به 5 دسته تقسیم بندی کنیم.

1.سرعت

از انجایی‌که این نوع دستگاه چهار قسمت تشکیل شده است استفاده از غلتک‌های در‌حال چرخش و جوهر با خصلت خشک‌شوندگی سریع سبب می‌شود که در یک بازه زمانی بسیار کوتاه صدها جعبه را تولید کرد. از طرفی برش و تا کردن می‌تواند به صورت درون خطی انجام شود. به‌همین دلیل این پرسه به سرعت انجام می‌شود. 

2.هزینه

با‌توجه به سرعت بالا چاپ این روش و همچنین مصرف کم رنگ باعث کاهش هزینه در چاپ فلکسوگرافی می‌شود. از سوی دیگر این نوع چاپگرها معمولا به تعمیر و نگهداری کمی نیاز دارند بنابراین همین عامل باعث کاهش هزینه‌ها خواهد شد.

3.دوام

یکی دیگر از مزایا چاپ فلکسو دوام و مقاومت این نوع چاپ است از طرفی شما می‌توانید با این دستگاه میلیون‌ها چاپ را انجام دهید.

4.چاپ با‌کیفیت

چاپ عالی و با کیفیت یکی از مواردی است که برای مشتریان اهمیت بسیار بالایی دارد. بنابراین با‌توجه به نوع رنگ، مواد و نوع چاپ فلکسوگرافی این نوع چاپ از کیفیت مناسب برخوردار است.

 

چاپ فلکسو یا فلکسوگرافی یکی از محبوب‌ترین چاپ‌ها به‌شمار می‌رود. این نوع چاپ به دلیل بالا بودن تیراژ، کیفیت بالای چاپ و همچنین چاپ بر‌روی محصولات مختلف از محبوبیت بالایی برخوردار است. از این چاپ می‌توان در در انواع پاکت‌های خرید، ساک‌های کاغذی، کارتن‌های مقوایی،روزنامه و کتاب‌های جلد شومیز استفاده کرد. در‌صورتی‌که شما می‌خواهید از پاکت‌های خرید یا ساک‌های کاغذی استفاده کنید، می‌توانید با کارشناسان بهنامان‌پک در ارتباط باشید.

 

بازگشت به لیست

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *